Yüzde Vitiligo (Beyaz Leke) Hastalığı
|Vitiligo pigmentasyon ile alakalı olarak şekillenen en yaygın hastalıktır. Stres ve duygusal travmaların tetiklediği vitiligo; vitiligo plakları adı verilen ve deride beyaz lekeli alanlar ile kendisini gösteren lezyonlar ile karakterizedir. Vitiligo plakları vücudun değişik bölgelerinde görülebilir. En sık görüldüğü yerler ise eller ve yüz bölgesidir. Yani yüzde vitiligo sık görülen ve pigmentasyona bağlı bir deri hastalığıdır.
Her beyaz leke vitiligo mu?
Normal olarak deri doku melanosit adı verilen hücreler yer alıyor. Bu hücreler melanin adı verilen maddeyi salgılıyor. Deriye rengini veren madde işte bu maddedir. Bu maddeyi üreten hücreler çeşitli sebepler ile yıkımlandığında ve melanin üretilmediğinde vitiligo hastalığı meydana geliyor.
Yüzde vitiligo Geçer mi?
Yüzde vitiligo hastalığında görülen lezyonlar birçok farklı boyutta olabiliyor. Renkleri ise genellikle yanma tarzında süt beyazı bir tonda oluyor. Vitiligo her yaşta görülsede özellikle 20 yaş altındaki gençlerde daha sık görülüyor. Buda özellikle estetik açıdan hastayı ciddi anlamda rahatsızlığa ve bazen depresyona sürüklüyor. Yüzde vitiligo hastalığında kızarıklık, yanma hissi, kaşıntı gibi herhangi bir rahatsız edici belirti ortaya çıkmıyor ama kişi estetik açıdan ciddi anlamda rahatsızlık duyuyor.
Yüzde beyaz lekeler neden olur?
Vücudun çeşitli yerlerinde görülen vitiligo çok fazla önemsenmemekte, özelliklede dışarıdan görülmeyen bölgelerdeki vitiligo plakları hiç önemsenmemektedir. Fakat yüzdeki vitiligo plakları kişiyi oldukça fazla rahatsız etmektedir. Bu anlamda vitiligo sosyal bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin sosyal hayattan uzaklaşmasına sebep olabilen bu hastalık kozmetik bozukluğa sebebiyet vermektedir.
Vitiligo başlangıcı nasıl anlaşılır?
Yüzde vitiligo lezyonları genellikle ilk başlarda kendisini çok küçük alanlar olarak gösterir. Yani lezyonlar çok küçük olarak ortaya çıkar ve müdahale edilmediği takdirde büyür. Bu nedenle erken tedavi oldukça önemlidir. Erken tedavi ile lezyonlar büyümeden ve yayılmadan müdahale şansı olmakta ve başarı şansı artmaktadır. Tedavide net olarak kullanılan bir ilaç yoktur. Yani kesin olarak tedavisi yoktur. Fakat nedene yönelik olarak yapılan uygulamalar ve destekleyici tedavi ile çözüm bulunmaktadır. Ayrıca özellikle yüzde vitiligo hastalığı için son yıllarda farklı tedavi yöntemleri ortaya çıkmaya başlamıştır.