Tembel Göz Sendromu (Ambliyopi) Belirtileri ve Tedavisi
|Tembel göz, ambliyopi bebeklik ve çocukluk döneminde anormal görsel gelişimden kaynaklanan görme keskinliğinde azalma durumudur. Tembel göz genelde sadece bir gözü etkiler. Ancak iki göz de etkilenebilir. Tembel gözde, gözde hiçbir belirgin hasar veya anormallik yoktur. Tembel göz çocuklar arasında en önemli görme azalması nedenidir. Tedavi edilmediği taktirde hafiften şiddetliye kadar görme kaybı oluşur. Beyin ve göz arasındaki sinirlerin düzgün işlemeyişinden kaynaklanır. Zayıf göz dolaşımına eğilimlidir. Beyinden gelen zayıf sinyallerle görme eylemi zayıflar. Düzeltici göz gibi konservatif tedavilerle düzeltilebilir. Bazen de cerrahi tedavi gerektirir.
Belirti ve Bulguları
- Dışa veya içe doğru serbest dolaşan göz
- Birlikte hareket ederken görülemeyen gözler
- Yoksul derinlik algısı
Tembel göz genellikle sadece bir gözü etkiler, ama her iki gözün etkilenmesi de mümkündür.
Özellikle çocuklarda göz kontrolleri mutlaka yapılmalıdır. Ailede katarakt veya göz rahatsızlıkları varsa bu daha da önemlidir. Gözlerinde değişiklik farkederseniz bir doktora danışın. Konusunda uzmanlaşmış bir optometrist bu konuyla ilgilenebilir.
Nedenleri
Şaşılık: Tembel göz sendromunun en sık görülen nedenidir. Göz kaslarının konumlanma sorunudur ve dengesizliğidir. Gözler çapraz şekilde dışarı bakar. Kas dengesizliği gözlerin, birbirleri ile koordineli bir şekilde izlemesini önler.
Anatomik veya yapısal anormallik: retina anormalliğinden kaynaklanır bulutlu görüntü vardır. Anormal göz şekli ve gözler arasında büyüklük farkı da sebeplerindendir.
Tümör: Geçici bir tümör de tembel gözün nedenlerindendir.
Tedavisi
Düzeltici gözlük: Miyopluk, sağduyu ya da astigmat gibi bir durum tembel göz durumlarında, düzeltici gözlük veya kontakt lens olasılıkla reçete edilecektir.
Göz yamaları: zayıf gözü uyarmak için, daha güçlü bir göz ile beynin bir parçası ilişkilendirilir.
Göz damlası: Geçici olarak görme bulanıklığına neden olur, zayıf göz kullanımını teşvik eder ve göz
yamalarına bir alternatiftir.
Cerrahi: Göz kaslarının ameliyatla onarımı söz konusudur, göz kapakları veya katarakt gibi cerrahi müdahaleler gerekebilir.