Sedef Hastalığının Nedenleri ve Tedavisi

Sedef hastalığı kronik ve tekrarlayan bir deri hastalığıdır. Kapsamı çok geniştir. Hafif başlayabilir ve kişi ilk zamanlar fark etmeyebilir. Nadir durumlarda hayatı tehdit edebilir, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Çoğu durumda hastalık, 16 ile 22 yaşlar arasında başlar. 50 – 60 yaşlar arasında çok geçtir. Sedef hastalığı Yunanca ’sedef’ kaşıntı anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Nüfusun yüzde 2’sinde bu hastalık görülmektedir. Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Genetik aktarımdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz bilinmemektedir. Ancak, boğaz enfeksiyonu, alkol, ilaç kullanımı ve kaşıntı gibi bazı etkenler, sedef hastalığına yakalanma riskini ve genetik eğilimi tetikler ve salgına neden olabilir.

İki ana türü vardır. Sedef hastalığının sebebi nedir?

Plak sedefi (psoriasis vulgaris)
Pustular sedef (psoriasis pustulosa)
Sedef hastalığının farklı türleri, şiddeti, süresi, lezyonların görünümü ve ciltteki konumuna göre alt gruplara ayrılabilir. Ayrıca sedef hastası kişilerin %6’sı, psoriatik kireçlenmeye maruz kalmaktadır. Kireçlenme öncelikle, el ve ayak parmaklarında görülür ayrıca omurgada hafifçe yayılır. Sedef hastalığı belirtileri şu şekildedir.

Sedefi tetikleyen şeyler nelerdir?

Kırmızı benek ve lekeler.
Lekelerin büyümesi ve pul pul dökülmesi.
Cilt tabakasının bir kısmının şiddetli lekelenmesi bir kısmının daha düşük seviyede kalması.
Kazınan yaraların deri altından kanaması.
Tırnak altında küçük küçük kendini gösteren belirtiler. Tırnak kalınlaşır, parçalanır ve ağrı yapar.
Vücudun daha çok kıvrımlı bölümlerinde meydana gelir. Kırmızı ve kaşındırıcı plaklar, kasık, kalça, göğüs, göğüs altı, mide ve koltuk altında görülür. Plaklar genelde maya benzeri mantar ile bulaşır.
Çocuk ve gençlerde boğaz enfeksiyonları nedeniyle akut oluşan başka bir çeşidi daha vardır. Damla şeklinde soyulan yaralar halinde tüm vücutta görülür. Birçok durumda, birkaç hafta veya birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur.
Sedef hastalığı, kronik ve uzun sürelidir. Hastalık genelde alternatif dönemler ve salgınlarla karakterize edilir. Eğer sedef hastalığınızı kötüleştiren bir şey keşfederseniz derhal ondan kaçının.

Canan Karatay sedef hastalığı tedavisi

Tam bir tedavisi yoktur fakat yaşam kalitenizi artıracak tedavi yöntemleri vardır. Tedavi, mutlaka hasta ile bir dermatolog (cilt uzmanı) arasında yapılmalıdır. Genelde ağız yoluyla alınan ilaçlarla ve yöntemlerle tedavisi mümkündür. Bu yöntem, hastanın yaşına, sağlık durumuna ve sedef seviyesine bağlıdır. Nemlendiriciler de sedef hastalığında önemli bir faktördür, hafif sedeflerde kullanılabilir. Kuruluğu, çatlaklığı ve cilt bölünmesini azaltır.

Sedef hastalığı hangi organdan gelir?

Asıl tedavideki ilaçların bileşiminde ise; dovonex, kalsitriol, kalsipotriol, takalsitol, kömür katranı, dithranol, tazaroten ve D Vitamini bileşimleri bulunur. Sedef hastalığını tamamen iyileştirmek için yoğun araştırmalar yapılmaktadır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir