Panik Atak Belirtileri-Panik Atak Tedavisi Var Mı?

Hızla zirve yapar (10 dakika içinde). 10-15 dakika, bazen 1-2 dakika, bazen bir saatten fazla sürer.
PA bozukluklarının çoğu kadındır. Kadınların %2,1’inde, erkeklerin ise %0,6’sında bulunur. Panik atak, ölüm korkusuna neden olan bir saldırıdır. Başlangıç ​​yaşı 20 yaşında geç ergenliktir, ancak 25 ile 45 yaşları arasında daha sık görülür.

Panik atak yaşayan bir kişi, yalnızca yoğun bir korku hissetmekle kalmaz, aynı zamanda kalp krizi gibi ani bir hastalığın fiziksel tepkisini de hisseder.

Sık; çarpıntı, nefes darlığı, nefes darlığı, terleme, titreme, göğüs ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, mide ağrısı, titreme veya kızarma, uzuvlarda uyuşma. Ayrıca fiziksel belirtilerle birlikte çevreye ve kendine yabancılaşma, kontrol kaybı ve ölüm korkusu vardır. Yukarıdaki semptomlardan en az dördü mevcut olduğunda panik atak kabul edilir.
Bazı fiziksel rahatsızlıklar panik atakları tetikleyebilir.

Örneğin; anemi, tiroid hastalığı, hipoglisemi, diyabet, hipertansiyon vb. Fiziksel nedenler dışındaki genetik nedenler. Değişen beyin kimyası, olumsuz travma, sağlık sorunları. Bir kişinin hayatındaki ciddi değişiklikler de panik atakları tetikleyebilir. Örneğin; iş değiştirmek, sevilen birinden boşanmak ve/veya ayrılmak, uzun süredir birlikte olunan bir evden taşınmak panik atakları tetikleyebilir. Çoğu panik atağın ek zihinsel rahatsızlıkları vardır. Hastaların yarısından fazlasında depresyon var. İntihar girişimi ve intihar düşüncesi hastaların %12’sinde yüksek oranlarda bulundu.

Panik atak geçiren insanlar, sık sık acil durum ziyaretleri nedeniyle duygusal ve finansal olarak tükenmiştir. Hastalar ilk nöbetlerini asla unutmazlar. Oldukça vahim olan bu saldırı nedeniyle, saldırının gerçekleştiği ortam veya benzeri ortamlardan kaçınırlar. Örneğin bir metroda oluyorsa kapalı, kalabalık bir ortam metrosunda bulamazsınız. Uykuda yaşarlarsa uyumak istemezler ve uyku bozuklukları oluşur.

Panik atak tedavisi nedir?

Tedavi öncelikle fiziksel bir durumun panik atak belirtilerine neden olup olmadığını belirlemelidir. Bunu unutma. Fiziksel ve psikolojik nedenler bir arada bulunabilir. Tedavi sırasında hem ataklar hem de atak korkusu sırasında kullanılabilecek ilaçların yanı sıra nüksetmeyi önleyici ilaçlar kullanılır.
İlaç tedavisine ek olarak, kişinin nöbet geçirmesine neden olacak yaşam koşullarının araştırılması sorunun çözümünde çok yardımcı olabilir.
Panik atak, ruhumuzun bir şeylerin ters gittiğine dair sinyalidir. Bu olumsuz koşulları tanımak ve düzeltmek büyük terapötik faydalara sahiptir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir