Normal Doğum mu Sezaryen mı olmalı?
|Anne ve baba adaylarını karıştıran bir konu da doğumun doğasıdır. Normal doğum sezaryen doğumdan daha iyi değildir ve sezaryen normal doğumdan daha iyi değildir. Her iki doğum formunun da avantajları ve dezavantajları vardır. Doğum şekline karar verirken anne adayının tüm koşullarını göz önünde bulundurmak ve bunları göz ardı etmemek gerekir.
Vajinal doğumun faydaları
Doğum yapmanın doğal yolu budur. Vücudunuz herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan vajinal yolla doğum yapmaya programlanmıştır. Doğum rahim ağzının açılması ile başlar ve yenidoğan ile son bulur.
Vajinal doğumdan sonra kadınlar kendilerini güçlenmiş ve tatmin olmuş hissederler. Doğum deneyimine aktif olarak katılırsınız.
Vajinal doğumdan sonra daha kısa hastanede kalış süresi. (Doğumdan sonra 24-48 saat hastanede kalırsınız).
Vajinal doğum, doğumdan sonra daha hızlı iyileşir ve daha az ağrılıdır.
Bebeklerin TTN (yenidoğan akciğerlerinden su çıkaramama) gibi belirli solunum problemlerine sahip olma olasılığı daha düşüktür. TTN ciddi bir serum değildir ve tedavi ile 2-7 gün içinde düzelir. Prematüre bebeklerde ve rutin sezaryen ile doğan bebeklerde en sık görülür. Doğum kanalından geçerken oluşan basınç, bu fazla sıvının bebeğin ciğerlerinden dışarı atılmasına yardımcı olur.
Vajinal yolla doğan bebeklerin yaşlandıkça astım, gıda alerjileri ve laktoz intoleransı geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğu bildiriliyor.
Vajinal doğum ve sezaryen arasındaki fark
İkinci ve sonraki gebeliklerde doğum daha kısa olabilir ve daha hızlı ilerleyebilir. Vajinal doğum yapan anneler, sezaryen olan annelere göre daha hızlı ve etkili emzirebilmektedir.
Vajinal doğumdan hemen sonra iletişim halinde olacağınız için bebeğinizle bağ kurmanız daha kolay olabilir.
Vajinal doğum kanama, kan pıhtılaşması ve iç organların hasar görme riskini azaltır.
Vajinal doğumun dezavantajları
Doğum korkusu, bazı kadınlarda kaygı ve duygusal kargaşaya neden olabilir.
Vajinal doğumların çoğu tehlikeli olmasa da annenin doğum sırasında kanaması gibi beklenmedik komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Vajinal doğumlarda perineal laserasyon riski vardır. Bu, küçük bir laserasyondan kolonun 4. derece laserasyonuna kadar değişebilir. Bu, daha uzun iyileşme sürelerine neden olabilir.
Doğum sırasında göbek kordonunun dolanması bebeğin oksijensiz kalmasına neden olabilir.
Bebekler doğum kanalından geçerken morarma, şişme ve nadiren kırık gibi fiziksel travmalar yaşayabilirler. Yardımlı vajinal doğum (forseps veya aspirasyon cihazı kullanılarak) fiziksel travma riskini artırır.
Vajinal doğum, doğum sonrası uterus, mesane zayıflığı ve idrar kaçırma şansını artırabilir.
Çok nadiren uterus rotasyonu meydana gelebilir. Bu, uterusun yukarıdan içeriden dışarı çıkmasıyla ortaya çıkan hayatı tehdit eden bir komplikasyondur. Hemen tedavi edilmezse annede ciddi kanama, şok ve ölüme neden olabilir. Doğumdan sonraki ilk üç ayda yırtık veya epizyotomi varsa cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayabilirsiniz.
Kuyruk kemiği doğum sırasında hasar görebilir. Bu yaralanmalar nadirdir, ancak dar veya farklı bir pelvisiniz varsa ve iri bir bebek doğuruyorsanız yaralanma, yerinden çıkma veya kırılma olasılığınız daha yüksektir.
Üriner inkontinans (üriner inkontinans) insidansı vajinal doğum yapan kadınlarda sezaryen olan kadınlara göre daha yüksektir. Vajinal doğum, iri bir bebeği uzun süre itme riskini arttırır. Planlı Sezaryenin Faydaları
Kadınlar için planlı bir sezaryen daha kolay olabilir. Bebeğin doğum tarihi genellikle önceden programlanmıştır, bu da annenin doğumla ilgili stresini ve kaygısını azaltır.
Kadınlar doğum tarihini bildikleri ve işten, kreşten vb. izin alabildikleri için daha fazla kontrole sahipler. Daha iyi planlayabilirsiniz.
Planlı bir sezaryen, doğum sonrası gebelikleri önleyebilir. Sezaryen ameliyatlarının çoğu genellikle 39. veya 40. gebelik haftalarında planlanır.
Vajinal doğum ve planlanmamış sezaryen doğumlar, planlı sezaryen ameliyatından kaynaklanan doğum sonu kanama riskini azaltır. Uterin atoni, doğum sonrası (doğum sonrası) kanamanın en yaygın nedeni…
Planlı sezaryenin dezavantajları
Sezaryen cerrahi riskler ve anestezi kaynaklı komplikasyonları olan büyük bir karın ameliyattıdır. Anestezinin yan etkileri, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma olabilir.
Planlı sezaryen ameliyatı olan kadınlar, vajinal doğum yapanlara göre hastanede daha uzun kalırlar ve doğum sonrası iyileşme süreleri daha uzun olur.
Planlı bir sezaryen doğumda, tahmin edilen doğum yapma tarihiniz doğru değilse olası bir erken (preterm) doğum ile karşı karşıya kalırsınız.
Komplike bir sezaryen ameliyatında cerrahın kaza ile bağırsaklarınızı ya da mesanenizi kesme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Vajinal doğuma göre sezaryende daha fazla kan kaybedersiniz. Sezaryen olan kadınların yüzde iki ile üçü kan verilmesine ihtiyaç duyar. Sezaryen ameliyatında yaklaşık 1.000 ml (ya da 1 litre) kan kaybedersiniz.
Sezaryen sonrası bağırsak fonksiyonlarınızda azalma olabilir.
Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde solunum ile ilgili problemlere daha çok rastlanır.
Bazı araştırmalar bebek ölümlerinin (bebeğinizin hayatının ilk 28 gününde ölmesi) planlı sezaryende, vajinal doğuma göre daha yüksek olduğuna işaret etmektedir.
Kalabalık bir aile düşünüyorsanız, planlı sezaryene karar vermeden daha fazla düşünmek isteyebilirsiniz. Bir ya da daha fazla sezaryen ameliyatlarından sonra, gelecekteki hamileliklerde plasenta plevia (plasentanız rahminizde aşağıda oluşur ve rahim ağzının girişini kısmen ya da tamamen kapatır) ve plasenta akreata (Plasenta rahim duvarına çok derin şekilde tutunur) oluşma riskiniz artar.
Daha önce sezaryen ameliyatı geçirmeniz rahim yırtılması riskini arttırır (genelde sezaryen esinin tarafından oluşan rahim duvarındaki bir yırtık).
Emzirmek sezaryen doğum sonrası daha güçtür. Kadınlar ameliyat sonrası rahatsız durumdadır ve bebekle hemen temas kuramayabilir.
Bazen doktorun neşteri sezaryen sırasında bebeğe ulaşabilir. Böyle bir durumda olan kesiler çoğunlukla çok küçüktür.
İsteğe bağlı sezaryen vajinal doğuma göre daha pahalıdır.