Çölyak hastalığı, troid bezinin fazla çalışması ve paratroid bezinin fazla çalışması gibi bazı hormonal bozukluklar, çok fazla miktarda alınan sodyum yani tuz tüketimi, primer biliyer silozda gibi nedenlerdir. Ayrıca normal miktarda spor ve egzersiz yapmak koruyucu etki gösterirken çok yoğun miktarda spor ve egzersiz yapmak tam tersi bir etki gösterir.
Kemik Erimesi Nedir, Neden olur?
|Kemik erimesi özellikle kadınlarda yaşın ilerlemesi ve menopoz dönemlerinde görülmektedir. Bu dönemlerde yaygın görülen bir hastalıktır. Tabi ki diğer risk faktörleriyle erken dönemlerde de görmek mümkündür. Kemik erimesinin bir diğer adı osteoporozdur. Osteoporoz’dan korunmak için hastalık başlamadan önce dikkat edilmesi gerekir. Henüz küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi gerekli önlemlerin alınması şarttır. Erken dönemlerde önlem almayanlar ileriki yıllarda bu hastalık ile karşılaşma oranları daha sık olduğu görülmüştür. Kadınlar erkeklere oranla daha fazla kemik erimesi riski taşımaktadır.
Yaşın ilerlemiş olması sebeplerden bir tanesidir. Özellikle insanlarda 50 yaşından sonra kemik kaybı hızlanır. Kadınlarda kemik erimesinin en önemli risk faktörlerinden birisi menopozdur. Erken menopoza giren kadınlarda bu risk daha da artar. Menopoz sonrası östrojen hormonu azalır. Bu da en önemli faktörlerden biridir.
Kemik erimesi tedavisi var mı
Diğer sebepler ise; güneş ışığına az maruz kalma- Çünkü vücutta aktif D vitamini sentezi için güneş ışığı gerekli bir faktördür-, siyah ırka göre beyaz ırk için kemik erimesi riski daha fazladır, aile içerisinde diğer bireylerde de kemik erimesi olması, spor ve egzersiz yapmamak, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları olması, içeriğinde kafein açısından zengin olan kola, kahve gibi içecekleri çok fazla tüketmek, hareketsiz bir yaşam tarzının olması, beslenme bozukluğu, kalsiyum içeren besinlerin yeterli miktarda alınamaması, tumer sendromu, anoreksia nervosa, ameliyat ile overlerin yani yumurtalıkların alınması, hiponadizm, multiple myeloma, lenfoproliferatif hastalıklar, myeloproliferatif hastalıklar, romatoid artrit ve ankilozon spondilit gibi bazı romatizmal hastalıklar, sistemik mastositoz, hipokalsitoninemi, hiperprolaktinemi, itihaplı bağırsak hastalıkları, kilolu insanlarda kemik erimesi daha az görülür bu yüzden zayıf olmak diğer bir etken, glukokortikoid hormonlarının fazla olması, proteinli besinlerin aşırı tüketilmesi, steroidler ve antikoagulanlar gibi kemik erimesine neden olabilecek ilaçların kullanılması, felç gibi hareketsizliğe neden olan hastalıklar, bazı mide ve bağırsak ameliyatları sonucunda kalsiyum emilimi bozulabilir ve bu nedenle kemik erimesi meydana gelebilir.