Kas Seğirmesi (Kas Titremesi) Nedenleri ve Tedavisi

Kas seğirmesi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir. Tüm yaşlarda görülebilir. Erkek ve kadın ayrımı olmaksızın her iki cinsiyette de görülebilir. En çok seğirme ellerde, kaşlarda, bacaklarda, kollarda ve yüzde görülmesine rağmen vücutta kas olan her bölgede bu seğirmeler görülebilir. Seğirmelerin şiddeti ve süresi sebebe ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir.

Kısa süreli ve geçici seğirmeler ortaya çıkabileceği gibi çok daha uzun süreli ve kalıcı seğirmeler ile de karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bazen seğirmelerin nedeni basit bir stres ya da yorgunluk olabildiği gibi bazen ALS vb. ciddi hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Kısacası seğirmeler çok geniş bir kavramdır. Hemen hemen her yaş döneminde ve birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle nedeni belirlemek ve nedene göre uygun bir çözüm ya da tedavi yolu belirlemek gerekmektedir.

Kas Seğirmelerin Nedenleri

Kas seğirmelerin nedenlerinden bahsedecek olursak ilk olarak basit nedenleri söyleyelim. Stres, uykusuzluk, yorgunluk, aşırı spor yapma ve beslenmeye bağlı olarak kas seğirmeleri gerçekleşebilmektedir. Diğer bir neden ise vitamin ve mineral eksikliğidir. Özellikle B vitaminleri eksikliğinde ve mineral eksikliğinde kaslarda seğirmeler ortaya çıkabilir. Mineral olarak da magnezyum öncelikli gelmektedir.

Magnezyumun vücuttaki görevi önemlidir. Vücudun enerji üretiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Eksikliğinde kaslarda titreme ve seğirme şekillenebilir. Diğer bir neden ise sigara ve alkol kullanımıdır. Sigara ve alkol kullanan kişilerde zaman zaman bu tarz seğirmeler kendisini göstermektedir. Bunun yanında kafein içeren gıdalarda seğirmelere neden olabilirler. Bazı ilaçlarda kas titremelerine neden olabilmektedir.

Bu basit nedenlerden sonra daha ciddi nedenlere hemen göz atalım. Kaslarda seğirmenin daha ciddi nedenleri arasında Isaac Sendromu ve Lou Gehrig Hastalığı gelmektedir. Bunların yanında kaslara giden sinirlerin zedelenmesi ve kas kaybı da nedenler arasındadır. Ayrıca Muskuler Distrofi dediğimiz rahatsızlıkta seğirmeye neden olabilir. ALS hastalığı da kaslarda seğirmelere neden olan önemli bir hastalıktır.

Kas seğirmesinin ciddi nedenlerinden olan ALS hakkında biraz daha bilgi verelim. ALS, Amyotrofik Lateral Skleroz dediğimiz bir rahatsızlıktır. Nadir olarak görülür. Kasların hareket etmesini sağlayan sinirlerin bir hastalığıdır. Çoğunlukla orta yaş üzerinde yer alan erkeklerde görülür. Yaş ile beraber görülme sıklığı da artar. Sinirlerdeki harabiyetin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber ağır metallar, tarım ilaçları, hormonal nedenler, vitamin eksikliği, virüsler, kanser gibi birçok neden sinirleri etkileyebilmektedir. ALS hastalarında çoğunlukla vücudun bir tarafı daha fazla etkilenir. Hastada o tarafta yer alan kaslar zamanla küçülür ve hacimlerini kaybederler. Kaslarda seğirmeler ve kramplar şekillenebilmektedir.

Kas Seğirmelerinde Tanı

Kas seğirmelerinde tanıdaki en önemli unsur nedenn belirlenmesidir. Hastanın geçmişi sorgulanır. Yani anamnez alınır. Sonrasında ise fiziksel ve radyolojik tanı teknikleri kullanılır. BT taraması ve MR gibi ekstra tanı yöntemleri doktor tarafından kullanılabilir.

Kas Seğirmelerinde Tedavi

Öncelikli olarak altında yatan belirlenmeli ve ona göre tedavi uygulanmalıdır. Stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerden kaynaklı kas seğirmelerinde bu durumlar ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Yine vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan kas seğirmelerinde bunların yerine konması için doktor tavsiyesi ile vitamin ve mineral ilaçları alınabilir. Hastalıklardan kaynaklanan kas seğirmelerinde ise hastalığa yönelik olarak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Çok sayıda hastalık kas seğirmesine neden olduğundan çok farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir