Kadınlarda ve Erkeklerde Şankroid Hastalığı Nedir?

Toplum insanlara bazı şeylere olan düşkünlükleri yasaklar. Çünkü bazı durumlar fiziksel ve ruhsal travmalara ve hastalıklara yol açabilir. En önemlilerinden biri de cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Tanımadığınız ve güvenmediğiniz kişilerle cinsel ilişkiye girmekten kaçının.

Cinsel yolla bulaşan hastalık olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Diyelim ki girdiniz, hemen bir şankroid testi yaptırın. Şankroid kadın ve erkekte görülebilen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Şankroid bunların arasında en acı verici olanıdır. Şankroid doğal olarak bakteriyeldir. Enfeksiyon cinsel temas yoluyla geçer ve genital bölgede ağır yaralar ile karakterizedir. Bu durum Haemophilus ducreyi bakteri türünden kaynaklanır.

Şankroid belirtileri nelerdir?

Batı dünyasında çok az miktarda yaşanırken üçüncü dünya ülkelerinde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Toplumun alt tabakalarında yaşayan ticari seks yapılan bölgelerde yaygındır. Güvenilir cinsel ilişki ve tek eşlilik önemlidir. Kadın ve erkeklerde belirtiler farklı bölgelerde ortaya çıkabilir. Kadınlarda ülser ve yaralar belirir, erkeklerin genital bölgesinde ülser görülür. Sünnetsiz erkeklerde belirtiler daha katıdır çünkü sünnet derisinde belirtiler görülür. Penis şaftı yaralarla oluşabilir. Penis başında ağrılı yaralar görülebilir. Kadınlarda ise bu yaralar vajina dış dudakları, majora labia, iç vajinal dudaklarda ağrılı olarak görülür. İdrar yaparken ağrı ve yanma görülür. Cinsel ilişkide ağrı görülür. Ülser enfeksiyonuyla oluşan şankroid en geç 1 hafta içinde oluşur.

Başlangıçta kasık bölgesindeki darbeler gibidirler. Bu diken zamanla yaralara dönüşür. Acı veren yaralar sarımsı deriye ve kanayan deriye sebep olabilir. Bazen sonucunda frengi de ortaya çıkabilir.

Bazı farkları şunlardır;

Şankroidde yaralar ağrılıdır, frengide değildir.
İkisi de bakteriyeldir. Şankorid Hemofilus ducreyi ile, frengi Treponema pallidum ile oluşur.
Şankroid normal genital bölgede görülür, frengi yutak ve genital alanda görülür.
Şankroidde yaralar kendiliğinden geçmez, frengide ise geçer.

Kan testleri ile şankroid tanısı konur. Şişmiş lenf düğümleri ile karakterizedir. HIV ve HPV testleri de yapılır bunlar da pozitif çıkarsa tedavi güçleşir. Cinsel ilişkide korunulmalıdır. Düzenli olarak taramalardan geçin, genital bölgenizi kontrol edin. Değişiklik görürseniz doktora gidin. Eritromisin, siprofloksasin ve azitromisin gibi antibiyotik kullanımı ve iğne uygulanabilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir