Kadınlarda Mesane Kontrol Sorunlarını Yönetme

Mesane kontrolü sorunları hemen hemen her 3 kadından birinde görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Öksürük, hapşırık veya daha büyük bir olayla birlikte birkaç damla idrar kaçırmayla seyreder. Diğer belirtileri ise sık idrara çıkma mesane ağrısı ve idrar kaçırmadır. Mesane kontrol sorunları genelde idrar tutan kaslar ve sinirlerin sorunlarından kaynaklanır.

 

Genellikle pek çok kadının gebelik, menopoz ve doğum gibi olaylardan sonra mesane kontrolü problemleri ortaya çıkar. Pelvik cerrahi, diüretikler gibi bazı ilaçlar, inme, diyabet, multipl skleroz gibi hastalıklar ve bazı değişimler yaşlanmaya bağlı durumlar ile obezite bu sorunun belli başlı nedenlerindendir. İdrar tutamama sadece yaşlılarda görülür zannedilir fakat bu yanlıştır.

Mesane kontrol bozuklukları nedir?

Öksürme, hapşırma, gülme gibi fiziksel aktiviteler ve stres anlık birkaç damla kaçırmaya yetecektir. Bazen kontrol edilemeyen idrara çıkma çağrısı, spazm ve boş mesaneye neden olan anormal sinir sinyallerinden kaynaklanır. Günde 8, 9 kere idrar çıkma isteği ve kaçırma görülebilir. Birçok kadın mesane sorunlarından utanır ve doktora gitmez. Halbuki bu durumu aşıp doktora gitmek ve tedavi olmak gerekir. Mesane sorunları her yaştaki kadında yönetilebilir ve tedavi edilebilir. Doktorunuzla açık ve dürüstçe sorunlarınızı konuşmanız tedavinizin gidişatı yönünden önemlidir. Doğrudan tedavi edebilir veya üroloğa yönlendirebilir.

Mesanenin idrarı tam Boşaltamamasına ne denir?

Tipi ve şiddetine bağlı olarak geniş yelpazede tedavi seçenekleri vardır. Doktorunuz mesane çevresindeki kasları güçlendirmek için egzersiz önerebilir. Kegel egzersizleri pelvik taban tedavisini pekiştirir. İdrarı tutan kasların serbest olmasını önler ve sıkılaştırır. 3-6 ay boyunca günde 5 er dakika kegel egzersizlerini yapın. Doktorunuz aynı zamanda kilo kaybı gibi yaşamsal değişiklikleri de önerecektir. Sigara, kahve, alkol ve gazlı içeceklerden kaçınmalısınız. Başka bir tedavi seçeneği bir rahim ağzına yerleştirilen halkadır. Bu sert halka vajina içine yerleştirilir. Topikal östrojen kremleri de verilir. Cerrahi ile de tedavi mümkündür. Genelde aktif yaşam tarzı benimsenmelidir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir