Kadınlarda Genital Mantar (Vajina Mantarı) Belirtileri

Cinsel organlarda en sık karşılaşılan problemlerden birisi mantar sorunudur. Özellikle kadınlarda mantara sıkça rastlanmaktadır. Mantar genellikle vajinanın giriş tarafında veya orta tarafında oluşur. En sık karşılaşılan belirti ise cinsel organda yani vajinada kaşıntıdır. Bu kaşıntı şiddetli olabilir. Genellikle kaşıntı şikayeti ile hekime başvuran kadınlarda mantara rastlanmaktadır.

Vajinal mantar nasıl geçer doğal yöntemler

Hasta genellikle, beyaz akıntı nedeniyle hekime başvurur. Bu, pek fazla olmayan beyazımsı, az akıcı salgılardan oluşan, yoğurda benzer bir akıntıdır. Salgılar hastayı rahatsız eder; özellikle âdet çevriminin sonunda, âdet kanaması yaklaşırken, önlem almaya zorlar. Beyaz akıntının yanısıra, genellikle bir yanma duygusu, dölyolu çeperinde tahriş vardır. Bir hekime danışmayı gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Ama genellikle, hasta kaşıntılardan ötürü hekime başvurur. Ağrılar durup dururken ya da cinsel birleşme sırasında (ağrılı cinsel ilişki) ortaya çıkabilir.

Vajinada mantar nasıl geçer evde

Yukarıdaki belirtilerden herhangi biri karşısında hekim, eksiksiz bir kadın doğum muayenesi uygulamalı, özellikle de spekulumla dölyoluna bakmalıdır. Bu gözlem, dölyolunda mantar bulunması olasılığını ortaya çıkarabilir. Ama mantar varlığı, ancak laboratuvar incelemesiyle doğrulanabilir.

Vajina mantarı doğal yolla nasıl geçer?

Hekim spekulumla bakınca, kırmızı, aşırı damarlı, iltihaplı bir mukoza (yani dölyolunun iç çeperini döşeyen, salgı yapan doku) ya da beyazımsı, ağızdaki aftlara benzeyen noktaların serpiştirildiği bir mukoza görebilir; bu iltihaplı ve aft biçimli bozukluklar, küçük ve büyük dudaklarda da bulunabilir ve kalçaların iç yüzüne yayılabilir. Ciddi enfeksiyonlarda kalın, beyazımsı, bütün dölyolunu döşeyen bir örtü vardır.

Vajina mantarı için hangi ilaç kullanılır?

Özetlersek, kaşıntıyla birlikte beyaz akıntılar, hekime başvurmayı ve teşhis için dölyolundan salgı alınmasını gerektirir. Üreme etkinliği dönemindeki kadınlarda mantar hastalığına çok sık, ergenlikten önceki küçük kızlarda ve yaşdönümünden sonraki kadınlardaysa çok ender rastlanır. Gebe kadınlarda, dölyolu mantar hastalıklarına çok sık rastlanır. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da mantar hastalıklarına oldukça sık rastlandığı göz önünde tutulursa (gerçekten yapay östrojen ve progesteron gebeliğe yakın bir hormon durumu yaratır), arada bir ilişki kurulabilir. Dölyolunun hormon durumunun, dölyoiunda mantar hastalıklarının görülmesinde rol oynadığı ileri sürülebilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir