Hemokromatoz Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Hemokromatoz hastalığı vücudun fazla miktarda demir emmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Aşırı demirin biriktiği organlar özellikle karaciğer, kalp ve pankreastır. Eğer hemokromatozunuz kalıtsalsa, depolanan demir bu organlara zarar verir ve kanser, kalp hastalıkları ve karaciğer sorunlarına neden olarak hayati risk altına sokar. Daha önce hastalık oluştuğu halde belirtileri ve işaretleri orta yaşlarda görülür. Eklem ağrısı, yorgunluk, karın ağrısı ve iktidarsızlığa neden olur. Her zaman teşhisi kolay değildir etkili demir düzeyini düşürmek için vücudunuzdaki kan alınarak tedavi edilebilir.

Belirtileri Nelerdir ?

  • Eklem ağrısı
    Yorgunluk
    Cinsel dürtü (libido) veya iktidarsızlık kaybı
    Normal adet kanaması (amenore) eksikliği
    Karnın sağ üst kısmında ağrı

Kalıtsal hemokromatoz belirti göstermeyebilir. Erkek ve kadınlarda ve kişiden kişiye değişir. Erkeklerde 30-50 yaşları arasında görülürken kadınlarda 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Kadınlarda adet ve hamilelik bittiğinde ve menopoz başladığında demir eksikliğiyle görülmeye başlar.

Hemokromatozis nasıl tedavi edilir?

Gen mutasyonları neden olabilir. Yani kalıtsal olabilir. En sık mutasyona uğrayan gen HFE’dir. Ebeveynlerden bu gen miras alınır. HFE geninin iki yaygın mutasyonu, C282Y ve H63D dir. Genetik test ile ortaya çıkar. Hemokromatoz organları etkileyebilir. Demir, bazı vücut işlevlerinde temel bir rol oynar ve kan oluşumuna yardım eder. Çoğu kişi yemeklerden %10 oranında demir emer. Vücut fazla miktarda birikimi önlemek için bağırsak tarafından emilen demir miktarını azaltır.

Hemokromatozis neden olur?

Diğer türleri ise çocuk hemokromatozu ve neonatal hemokromatozdur. Çocuklarda hemojuvelin geni söz konusudur, 15-30 yaşlarında görülür.

Tedavisi Nedir ?

Düzenli kan bağışı her anlamda sağlıklıdır. Güvenli ve etkili bir şekilde kan aldırarak hemokromatoz tedavi edilebilir. Yaşa, genel sağlık durumuna ve demir yükünün şiddetine bağlıdır. Normal demir düzeyine erişmeyi sağlar. Hastane ve doktor kontrolünde kan alımı yapılır. Bu şekilde organlara verilen zarar da önlenir. Hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır. Sirozunuz varsa karaciğer kanserini önlemek için periyodik tarama şarttır. Bu da, bir karın ultrasonografisi ve kan testi ile yapılır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir