Hamilelikte Kola İçmek Tehlikeli ve Zararlı Mıdır?
|Bir anne adayının hayatındaki en özel ve belki de zor dönemdir gebelik. Bu süreçte anne ile bebeğin beden ve ruh sağlığına odaklanmak vazgeçilmez bir hedeftir.
Anne adayının tükettiği besinler plasenta yoluyla bebeğe geçtiğinden hamilelikte beslenme dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Vitamin ve mineral içeren gıdalar tüketilmesi bebeğin anne karnındaki gelişimini tamamlaması için gerekli unsurlardır. Protein, kalsiyum alınması, meyve tüketimi, sağlıklı ve iyi yağ ile yeterli kalorinin alınması gerekmektedir. Kilo, kan basıncı ve kan şekeri seviyesi sağlıklı bir aralıkta tutulmalıdır.
Hamilelikte gazlı içecekler zararli mi?
Bu şekilde sağlıklı bir beslenme ile bebek ideal bir kiloda doğar. Daha iyi bir beyin gelişimi süreci yaşar. Doğum sakatlık riski azalır. Daha sorunsuz bir hamilelik süreci yaşanır. Bulantı, kramp, kabızlık, gebelik şekeri riskini düşürür. Gerginlik, aşırı hassasiyet gibi durumlar azalır. Doğumun zamanında gerçekleşmesini sağlar. Doğum sonrası “toparlanmayı” erkene alır. Gebelikte yenilen-içilen gıdalar bu nedenle büyük önem taşır.
Hamile biri kola içerse ne olur?
Kola tüketimi gebelikte beslenme konusunda uzmanların uzak durulmasını tavsiye ettiği bir durumdur. İçerdiği kafein nedeniyle anne ve bebeğe bir faydası bulunmamaktadır. Bebeğin kan dolaşımına direkt sirayet etmektedir. Bu da erken doğuma kadar götürebilir. Çay gibi bebeğin demir emilimini azalttığı için demir eksikliğini artırır. Sık sık idrara çıkartan bu içecekler vücutta kalsiyum gibi gerekli vitamin ve minerallerin kaybına neden olur.
Kola içmek bebeğe zarar verir mi?
Anne ve bebeğin beslenme kalitesini düşüren kolalı içecekler reflü ve mide yanmasına da sebebiyet verirler. Anne adayının psikolojisini de etkileyen kola tüketimi nedeniyle sinirlilik, huzursuzluk gibi haller artış gösterir. Kola ayrıca uykusuzluğa, yüksek kan basıncına, kaslarda gerilmeye, karaciğerden kana geçen insulin çıkışına, “bronşiyal tüp”lerin açılmasına ve kalp atışının hızlanmasına neden olur.
Hamilelikte kolanın bebeğe zararı
Kola tüketmeden duramayanların günde 300 miligramla kendisini sınırlamasını istenebilmektedir. Bu durum bile kolalı içecekleri yan tesirini garanti edemez. Bunun yerine evde hazırlanan taze meyve suları tüketilmelidir. Süt de iyi bir kalsiyum kaynağı olup, anne ve bebeğin kalsiyum depolarını doldurmaya yardımcı olur. Su tüketimi de unutulmamalıdır.