Gözde Arpacık Nedenleri ve Tedavisi

Sıkça rastlanan bir sorun olan ‘’Arpacık’’ mikrop kaynaklı bir enfeksiyon çeşididir. Sivilceye benzer ve çoğu zaman göz kapağında oluşur. Dışarıdan kapılma ihtimali yüksek olsa da, düşen vücut direncimiz sebebi ile, vücudumuzdaki bakterilerin enfekte haline gelmesiyle de oluşabilir.

Vücudumuzdaki bakteri oranı, sahip olduğumuz hücre sayısı kadardır. Uykusuzluk gibi sebeplerden dolayı düşen vücut direncimiz, bizi bu bakterilere karşı savunmasız hale getirecektir. Arpacığın asıl sebebi de budur. Bağışıklık sistemimizi zedeleyen hastalıklar sonrasında da arpacık çıkma ihtimali yükselecektir.

Arpacık Neden Oluşur?

  • Göz kapaklarımızdaki yağ bezelerinin enfekte olması halinde, göz kapağında arpacık görülebilir.
  • Arpacık oluşumunun sebebi, %90 ihtimalle Stafilokok bakteridir. Stafilokok bakteri genellikle burunda bulunan bir bakteridir. Burnunuzu siler ve hemen ardından göz çevrenize temas ederseniz, bakteri kolayca göze ulaşacak ve enfesiyona neden olma riski artacaktır.
  • Bağışıklık sistemimizin vücudumuzu koruyabilecek kadar güçlü kalması oldukça mühimdir.
  • Vitamin eksikliği ise bağışıklık sistemini zayıf düşürecek ve vücudumuz enfeksiyon riskine karşı savunmasız kalacaktır. Bu nedenle E,C ve A vitaminleri önemlidir.
  • Makyaj kullanımında temizliğe dikkat edilmelidir. Aksi halde göz kapağında arpacık görülme ihtimali yüksektir. Aynı makyaj malzemelerinin başkalarıyla paylaşılması ya da uyumadan önce göz makyajının temizlenmemesi, arpacık oluşumunu tetikleyen önemli hususlardandır.

Arpacığın Tedavisi Nasıldır?

Evde tedavi seçeneği düşünülmemelidir. Eğer arpacık problemi yaşıyorsanız muhakkak bir göz doktoruna görünmeniz gerekir. Doktorun vereceği damla ve antibiyotikler tedavi için yeterli olacaktır. Doktor önerisi olmadan hiçbir antibiyotik ya da damla çeşidi kullanılmamalıdır.

Soğan ya da sarımsak gibi antibiyotik etkisi olduğu düşünülerek göze sürülen maddeler enfeksiyonu engellemeyecek, aksine artmasına sebep olacaktır. Arpacığın kendi kendine geçmesi beklenmemelidir. Kendi kendine geçebilir fakat bu durumda, ilerleyen zamanlarda tekrar etme ihtimali oldukça yüksektir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir