Göz Tembelliğinin Nedenleri ve Tedavisi

Halk arasında göz tembelliği olarak da bilinen ambiyopi, üç boyutlu görme yetisinde bozulmaya sebep olan bir hastalıktır. Yeni doğan bebeklerde üç boyutlu görme yetisi yoktur. Bu algı çeşidi zamanla gelişecek ve 7 ile 9 yaşlar arasında tamamen oturacaktır. Genelde bu yaş aralığından sonra gözle görülür bir değişiklik olmayacaktır.

Göz Tembelliğinin Nedenleri Nedir?

Gözlerin gelişimi engellendiği takdirde ortaya çıkan durumlardandır. Genelde göz tembelliği genetik bozukluktan kaynaklanabilir. Bu sebeple ailede göz tembelliğine sahip bireyler bulunuyor ise, muhakkak bir göz doktoruna görünmek gerekir.

Şaşı olan kişilerde, gözün çift görmesi engellenmek istenir. Bu durumda tek gözden gelen görüntü yok sayılacaktır. Görmesi engellenen gözde zamanla göz tembelliği başlayacaktır.

Göz tembelliği genelde bir gözün diğerine göre daha az ya da daha fazla görmesinden kaynaklı oluşan bir durumdur. Daha bulanık ya da daha az gören göz yok sayılacaktır. Bu durumda göz tembelliği gelişir. Bu tanıyı koymak epey zordur, bu nedenle sıkıca takip edilmesi gerekir.

Üç derece ve üstü hipermetrop ya da yedi derece ve üstü miyop gibi görme problemleriniz var ise, her iki gözünüz de göz tembelliği yaşama riskine sahiptir.

Göz Tembelliği Tedavisi Nasıldır?

Tedavide esas alınan durum, görme bozukluğuna neden olan etkenin ortadan kaldırmaktır. Göz tembelliği eğer şaşılık yüzünden yaşanıyor ise gözlük ile tedavi edilebilir. Gözlükte düzeltilemeyen durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bunlar dışında, göz tembelliği görülen göz daha fazla çalışmaya zorlanabilir.

Çocukların çoğu tek gözü kapatılarak izlenen tedavi yolundan hiç hoşlanmazlar. Göz tembelliği yaşayan çocuğun tedavisi boyunca geçen sürede ebeveynlerin ilgi ve sabrı çok önemlidir. Göz tembelliği tedavi edilmezse ömür boyu sıkıntı yaratabilir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir