Fazla Protein Sağlığa Zararlı Mıdır?
|Özellikle TV programlarındaki “uzmanlar” yüksek proteinli diyetlerin ve fazla protein tüketmenin sağlığa zararlı olduğunu ve faydadan çok zararı olduğunu söylüyor. Bu “uzmanlar” aynı zamanda yüksek proteinli diyetin “kilo alımı”, aşırı vücut yağı, kanser, diyabet, böbrek hastalıkları, kalp rahatsızlığı, osteoartrit ve bazı rahatsızlıklara yol açacağını söylüyor.
Protein fazlalığı nasıl anlaşılır?
Fakat protein temelli bir diyet insan yapısına gayet uygundur. Özellikle geçmişteki insanlar çok et tüketmesine rağmen bugünkü rahatsızlıkları hiç yaşamadılar bile.
İşte yüksek proteinli diyetin faydalı olmasının sebepleri…
Yalın kat kitlesini arttırır ve metabolizmayı hızlandırır.
Enerjiyi arttırır.
Hormonları dengeler.
Libido geliştirir.
Hafızayı güçlendirir.
Ancak günümüzdeki protein içerikli besinlerde bazı sorunlar var.
Bugünün Zehirli Besinleri
Bugün et, kümes hayvanları ve balıklar eskisi kadar sağlıklı değiller. Zehirli ortamımız gıda tedarikimizi de kirletti. Gıda güvenliği ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Altı insandan biri her yıl kontamine yiyeceklerden hasta oluyor. Amerika’daki bir hastanede bu sebeple 100.000’den fazla ölü kaydı bulunmaktadır.
Satılan etlerin çoğu hasta ineklerden geliyor. Gıda üreticileri için daha büyük inek daha çok kar anlamına geliyor. Sığırların büyümesini arttırmak ve kesimhaneye daha hızlı ulaştırmak için imalatçılar hayvanlara büyüme hormonları enjekte ediyor. İşte bu hormonlar sizin sofranıza kadar geliyor. Japonya, Kanada, Avustralya ve diğer bazı ülkeler bu hormonları yasaklasa da bir çok ülke bunlara hala izin veriyor.
Proteinin zararları nelerdir?
İnekler normalde ot yiyerek beslenirler. Fakat daha fazla beslemek için onları mısır ve doğal olmayan tahıl diyetlerine tabi tutuyorlar. Tahıl o kadar zararlı ki hayvanları hasta bile edebiliyor. Bu soruna karşı koymak için de ineklere bir çok zararlı antibiyotik pompalanıyor. İşte bu etlerden ne pahasına olursa olsun kaçının. Saf sığır eti için doğal olarak hayvanların çim ile beslenmesi gerekir. Bu da protein, vitamin ve besin maddeleri ile doludur.
Hala et yemenin kolesterolünüzü yükselteceğinden endişeliyseniz, endişelenmeyin yükseltmez. Büyük ölçekli bir araştırma yağsız etin de bulunduğu diyetinizin kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu keşfetti. Beyaz yada kırmızı et olması da önemli değil. Her ikisi de LDL kolesterolü düşürür ve iyi HDL kolesterolü yükseltir.
Vücutta fazla protein belirtileri
Balık, yiyebileceğiniz en sağlıklı yüksek proteinli gıdalardan birisidir. Fakat balıklarınızın nereden geldiğini biliyorsanız. Ne yazık ki bugün satılan balıkların çoğu civa ve PCB gibi toksinlerle dolu. Bunlar kirletici fabrikalar, çiftlikler, plastiklerden ve benzeri şeylerden kaynaklanır. Eğer balık çiftliklerinde yetiştirilen balığın daha güvenli bir seçenek olduğunu düşünüyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. Tam tersine balık yetiştiriciliği kirli ve iğrenç bir endüstridir. Çoğu su ürünleri yetiştirme çiftliği tarafından üretilen balık, yabani balıklardan daha tehlikelidir.
Bunlara rağmen bazı iyi alternatifler de mevcut. Mesela tavsiye edilen şu listeyi tercih edebilirsiniz: Atlantik uskumru, tatlı su somonu, Pasifik sardalyası, taze Alaska somonu ve konserve vahşi Alaska somonu…
Kümes hayvanı mükemmel bir protein seçimidir. Bununla birlikte, tavuklara ve hindilere genellikle Salmonella, E. coli ve diğer bakteri türleri bulaşmaktadır. Bu bakterili öldürmek için üretilmiş bazı toksik kimyasalları kullanabilmektedir. Tavuklarınızın sağlıklı olduğundan emin olmak için şunlara dikkat edin:
- Açık alanda yemlenme.
Organik büyüme.
Antibiyotiksiz yetiştirme.
Kontrollü yetiştirme.