El Bileğinde Şişlik Neden Olur Tedavisi?

Bilek şişmesi, zararsız kistlerden kanser ve romatizmal hastalıklara kadar çok çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Bilek şişmesine sinoviyal sıvı, sinoviyal kalınlaşma, kemik, kıkırdak veya bağ dokusu büyümesi neden olabilir. Şişlik hareketsiz kılacak kadar büyük olabilir veya dikkatli bir inceleme yapılmadan görülemeyecek kadar belirsiz olabilir.

Öykü ve fizik muayene ile birlikte röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve ultrason (USG) gibi görüntüleme testleri tanıya yardımcı olabilir. Kesin tanı için şişmeye neden olan dokudan örnek alınması (biyopsi) veya tamamen çıkarılması ve mikroskop altında incelenmesi gerekebilir.

1. Ganglion kisti

Bilek şişmesinin en yaygın nedeni, vakaların yaklaşık yarısında meydana gelen ganglion kistlerinin varlığıdır. Ganglion kistleri en çok 15 ila 40 yaşları arasındaki sporcularda görülür. El bileğinin sınırını oluşturan zarsı yapıların bir kese gibi bükülmesi ve kesenin eklem sıvısını toplaması ile oluşur.

Ganglion kistleri ayrıca tendon kılıflarından da kaynaklanabilir. Zararsız bir yapıdır, daha çok bileğin arkasında görülür, ancak eklemin diğer taraflarında da görülebilir – hatta bazen dışarıdan gizlenebilir.

Bileğin aşırı hareketi genişlemesine, dinlenmesi ise kasılmasına neden olur, ancak bu genellikle herhangi bir rahatsızlık vermez. Çevredeki sinirlere bası yapmak elin kaslarında ağrı, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtilere neden olabilir. Kist sıvı ile dolu olduğu için hafif kalemle tutulduğunda berrak görünür. Tedavi seçenekleri arasında takip bakımı, bileklik kullanımı, iğne ile sıvı alınması veya kistin cerrahi olarak çıkarılması yer alır.

2. El bileğinde şişlik ve inklüzyon kisti

İnklüzyon kistleri, bir el yaralanmasından yıllar sonra ortaya çıkan iyi huylu kitlelerdir. Elin derin dokularına ulaşan kesikler, normalde yüzeyde bulunan hücrelerin daha derine itilmesine neden olabilir. Bu hücreler yabancı kabul edilebilir ve bağışıklık sistemi tarafından çevrelenir. Bu şekilde oluşan bir inklüzyon kisti zamanla büyüyebilir.

3. Tendon kılıfı dev hücreli tümör

Dev hücreli tümör olarak adlandırılan tendon kılıfından veya sinovyumdan kaynaklanan bir yapı, büyüyen bir dokudur ve kötü huylu bir kanser değildir, ancak zamanla ağrıya neden olabilir. Ameliyatla kolayca çıkarılabilir ancak tekrarlama riski vardır.

Dört. kireçlenme

Bilek arkasında kireçlenmeye (osteoartrit) bağlı kemik büyümesi oluşabilir. Buna bilek patronu denir. El sırtında, bileğe yakın sert, hareket etmeyen kemik çıkıntısı veya şişlik olarak kendini gösterir. Tek taraflı veya her iki elde de olabilir.

Konumu ve boyutu nedeniyle bazen bir gangliyonla karıştırılır. Ganglion kistleri daha yumuşak ve daha hareketlidir. Büyüyebilir, küçülebilir ve hatta yok olabilir.

Karpal çıkıntı sert ve sabittir. Bassanız bile şekil değişmez.
Kemik deformasyonu, bu alandan geçen tendon yapılarının sürtünmesine, ödemine veya takılmasına neden olabilir. Karpal eklemler genellikle herhangi bir özel tedavi gerektirmez. Ağrınız varsa ağrı kesici ve bileklik önerilebilir. Cerrahi müdahale nadirdir.

5. Bilek şişmesi ve enkondrom

Enkondrom adı verilen iyi huylu (kanserli olmayan) tümörler, kemiklerdeki kıkırdak büyümelerinden kaynaklanabilir. Enkondrom kemikleri zayıflatabilir ve anormal kırıklara neden olabilir.

6. Romatizma ve Enfeksiyon Hastalıkları

Kapsamlı bilek şişmesi artmış sinoviyal sıvıya bağlı olabilir. Artrit adı verilen eklem iltihabı, romatoid artrit, lupus ve ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklarda ortaya çıkabilir. Eklem iltihabına bakteriyel veya viral enfeksiyonlar neden olabilir.

7. kanser

El bileği kanseri çok nadirdir. Ancak, tamamen olasılık dışı değildir. Vücudun başka bir yerinde başlayan kanser bileğe yayılabilir (metastaz yapabilir) ve şişmeye neden olabilir. Örneğin akciğer kanseri bu tür yayılmanın nedeni olabilir.

Kanser, el bileğinin kemikleri ve bağ dokusu gibi dokularda doğal olarak oluşabilir. Sarkom adı verilen bu kanserler, tüm yetişkin kanserlerinin %1’inden azını oluşturur. Çocuklarda daha sık görülürler. Kanser şüphesi varsa detaylı muayene ve doku örneği alınmalıdır.

Şişmiş bilekler tehlikeli midir?

Çoğu şişmiş bilek, görünüşte zararsız nedenlerden kaynaklanır. Ganglion kistleri, bilek şişmesinin en yaygın nedenidir. Ancak romatizmal hastalıklardan kansere kadar pek çok durum el bileği şişmesine neden olur.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir