Çocuklarda Göbek Fıtığı

Doğum sonrasında bebekte göbek kanalının tam olarak kapanmaması nedeniyle göbek deliği çevresindeki halkanın ortada toplanamamasından dolayı oluşmaktadır. Bebeklerde bu problem % 25-50 gibi bir oranda görülebilmektedir. Bu durumun oluşmasında genetik yatkınlığın etkisi fazladır. Oluşan bu durum bebekler 3 yaşına gelinceye kadar, % 90 oranında müdahaleye gerek kalmaksızın kendiliğinden düzelmektedir.

Göbek fıtığı, bebekler ağladığında, öksürdüğünde ya da gerindiğinde göbek deliği etrafında dışa doğru şişkinlik yapan yumuşak bir çıkıntı olarak izlenmektedir. Anne karnında her bebekte kan damarlarının göbek kordonuna ulaşmak için içinden geçtiği bir delik bulunur, bu delik bazen doğumdan sonra kısmi olarak açık kalır.

Göbek deliği çevresinde olan halkanın bir araya getirilmesinden kaynaklı olarak da bağırsaktan az bir miktar göbek deliğinden dışarıya doğru şişme yaparak oluşur.

Altı aylık olmadan ortaya çıkan göbek fıtığı, bebekler bir yaşına geldiğinde genellikle kaybolur. Eğer fıtık büyümez ve beş yaşına gelinceye kadar iyileşir ya da herhangi bir risk oluşturmazsa, cerrahi müdahaleye gerek kalmamaktadır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir